2018. október 6.

Emlékeink – Az aradi vértanúk

Forrás: 24.hu
169 évvel ezelőtt egy igen véres nap volt. 1849. október 06-a nem egy fényes napként vonult be a történelem nagy könyvébe. Ezen a napon ugyanis, Aradon magyar tiszteket végeztek ki. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az 1848-49-es szabadságharc vértanúinak száma nem ennyi. A sokszor emlegetett tizenhármakon kívül még több honvédtisztnek vették el életét, ezzel megtorolva a szabadságharcban játszott szerepüket.
Én magam úgy érzem, hogy illik megemlékezni mindazokról, akik vérüket és életüket adták a szabadság kivívásáért a harcok során.

Az eseményt több kötet is feldolgozta már. Ezt tudtátok például? Nos, az az igazság, hogy én is kevésről tudok csak. Vannak tényfeltáró, életrajzokat bemutató, de az eseményeket feldolgozó regények is, a történelem könyveket pedig halkan jegyzem meg. Az irodalmi szöveggyűjteményekben is lehet találni verseket, melyek magáról a szabadságharcról szólnak vagy a vértanúkról emlékeznek meg, de ilyen versekre bizony nem csak a szöveggyűjteményekben lehet bukkanni, hanem számtalan verses kötet is rejt magába ilyen alkotásokat.


Valamint egy vers is Aranyosi Ervin tollából:

Az aradi vértanúk emlékére

Szabadság, mit legyűrt a zsarnok.
Egy nép mely gyászol, s ünnepel!
Temetni jöttünk és siratni,
de e nép többet érdemel!
A gőg, s a túlerő legyőzött,
de büszke népünk fennmarad!
Ők tizenhárman ott nyugosznak,
nem népünk sírja lett Arad.
Ha hűvös, őszi éjszakákon,
a csillagokat kémleled,
tizenhárom ragyogó csillag
felülről őrzi népedet.
Hibáinkból tanulni kéne,
mert "megbűnhődte már e nép"!
S a hűvös, őszi éjszakákon
érezd a HŐSÖK tekintetét...

2009. október 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése