2018. október 31.

Itt olvastam: Sírkövek a Petőfi híd lábánál

Devics András sírkőtöredéke
Eljött újra Halloween éjjele és a magyarok közül sokan ezt rettentő rossz szemmel nézik. Mármint azt, hogy egyeseknek igenis tetszik ez az ünnep. Sokszor találkozom a nagyszájúskodókkal, hogy mert Magyarországon Mindenszentek és Halottak napja van. Persze, csak azt felejtik el, hogy két teljesen másik napon, ugyanis azok az ünnepek november hónaphoz tartoznak. Ma viszont még bőven az ősi ünnepek - a Samhain, a Pomona, a Parentalia és a Lemuralia ünnepek - Halloweenben összemosódott utódját tartjuk.

Borzongásra fel, ma kifejezetten érdekes dolgokat hoztam, egyenesen a Petőfi híd budai hídfőjének lábától.

Leszögezném, hogy fenti megjegyzésemmel nem állt szándékomban senkit megsérteni, csak rossz látni, ahogy a közösségi oldalakon egymásnak esnek az emberek olyan dolog miatt, amiért nem kéne, és ez most úgy kikívánkozott belőlem. Mi ugyan ma éjszaka nem megyünk bulizni és nem öltözünk be - ezt megtettük már múlt héten hétvégén egy kis baráti összejövetelen -, de azért készültünk. Vettünk csokit a szomszéd gyerekeknek, ha becsöngetnek, akkor ne üres kézzel és lógó nózival távozzanak. ;-)

És most jöjjenek azok a sírkövek.
Hétfőn munka után elindultunk megnézni a Duna vízállását. Emlékezhettek, hogy még nyár végén jártunk a Margit-szigeten és a Margit híd pillérénél sétálgattunk. Ha esetleg nem, akkor  itt  olvashattok róla újra. ;-) Szóval az alacsony vízállás szerintem abszolút rekordokat döntött mostanság, de hallottam - pont ma - a rádióban, hogy már kezd emelkedni. Juhuuu! :)
Elemy Károlyné fejjel lefelé elhelyezett sírköve
De visszatérve hétfőhöz, munka után egy hatalmasat sétáltunk Párommal a Duna mentén. Először átsétáltunk a Szabadság hídon, hátha láthatjuk a régi, Ferenc József híd láthatóvá vált maradványát, majd utunkat a Petőfi híd felé vettük.
Útközben elhaladtunk a Gellért Fürdő előtt is, amelynek vize a Dunába ömlik. Ez fürdő dunai kifolyója.  Fantasztikusan ötletes megoldásként egy kicsi - pár személyes -, közösségi fürdőcske van itt kialakítva, amelyet eddig nem láttam még, most azonban három fiatalember pihent, beszélgetett, és élvezte a víz nyugtató hatását.
A Petőfi hídhoz érve lesétáltunk a lábához, ahol rajtunk kívül többen is sétáltak, pecáztak, vizsgálgatták a köveket. Mi is így tettünk, mert amint leértünk a lépcső aljára felfigyeltem a fenti fotón látható sírkődarabra, amelyet valamikor beleépítettek a partfalba. Tovább sétálva azonban még több régi - 100 év körüli - sírkő maradványra bukkantunk. Borzongató nem?
És persze a nagy vizsgálódás közepette felmerül az emberben, hogy hogy is kerültek ide ezek a sírkövek? Tényleg ide temettek 100 éve embereket, de hát hogy? Vajon akkor is ilyen alacsony volt a vízállás vagy mi történt itt valójában?

Demski Nándorné sírkődarabja
Természetesen utána néztem a dolognak az interneten és egy kifejezetten érdekes, ám jóval kevésbé misztikus magyarázatot találtam. Ráadásul a dologgal pár napja már több online magazin is foglalkozott. Az ő írásaik most nagy segítségemre voltak. :)
Valamikor 1912-ben a Németvölgyi temetőt bezárták. Jelenleg a Budapesti Kongresszusi Központ és a MOM van a helyén. Aztán az 1960-as évekre teszik, hogy a sírkövek a Dunába kerültek úgynevezett partvédő kőszórásként. Ennyi a történet dióhéjban.
Aki még szeretne részletesebben olvasni a témában, annak ajánlom a Felszámolt sváb temető sírkövei borítják a Gellért rakpartot című 2013-as bejegyzést a Dunai szigetek nevű blogoldalról.

Nem bizarr dolog ez? Szerintem rettentően elképesztő és igazi halloweeni téma. Ha még szeretnétek esetleg megtekinteni a sírköveket, akkor siessetek, mert a Duna már emelkedik ... szerencsére! :) ;-)

És ma még 23:00-kor érkezem egy Watchaholics-os Halloweeni Különkiadással is. Tartsatok velem továbbra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése