2018. szeptember 29.

Szeptember végén... olvassunk éjszaka (is)

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.









El se hiszem, hogy már eltelt egy hónap az őszből, s én stílusosan ismét egy Petőfi verssel köszöntöm az eseményt. Annál is inkább, mert nem csak itt van a szeptember vége, hanem bizony a mai éjszaka egy jeles éj, ugyanis ma van az Olvasás Éjszakája. :)

Erősen gondolkodtunk Párommal az elmúlt két napban, hogy hova menjünk a tizenegy helyszín közül, melyik programot nézzük, hallgassuk meg, vagy egyszerűen csak elmenjünk itthonról valahova. Valahova máshova olvasni. Végül győzött a kényelem, az introvertáltság és talán még a lustaság illetve a fáradtság is, így itthon maradtunk. Én pedig úgy döntöttem, hogy számba veszem a szeptemberi olvasmányaimat is egyúttal.

Az első őszi bejegyzésemben írtam arról, hogy mely könyveket tervezem az évszak során elolvasni. Nos, azt hiszem a nagy részét már sikerült szeptemberben befalnom. Hiába na, ilyen egy könyvmoly. :) És íme a lista, s a könyvek címére vagy a rövidebb/hosszabb szövegre kattintva elolvashatjátok a értékelőimet is. ;-)
A. M. Aranth: Oculus (rövidebb/hosszabb) - Stephanie Perkins: Anna és a francia csók - Jay Asher: Tizenhárom okom volt... - Moskát Anita: Horgonyhely - Hestia Potter: Legendary - Lázadás (rövidebb/hosszabb) - Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek! - Ingrid Bredberg: Katrin professzor - Hugh Howey: Holston - Karinthy Ferenc: Budapesti ősz - Erich Kästner: A két Lotti - Hugh Howey: Megfelelő méret
Valójában itt még nincs vége a sornak, hiszen a hónapból még itt van a holnapi nap is, ami ugyancsak nem fog olvasás nélkül telni. ;-)

Elhull a virág, eliramlik az élet...
Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!
Ki most fejedet kebelemre tevéd le,
Holnap nem omolsz-e sirom fölibe?
Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre
Könnyezve borítasz-e szemfödelet?
S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme,
Hogy elhagyod érte az én nevemet?









Most pedig jöjjön egy kis szösszenet az Olvasás Éjszakájáról is, ha már fent is említettem. Szóval ahogy ezt már sokan tudják, ez egy az olvasást és a könyveket népszerűsítő fesztivál. A programok kora délutántól tartanak egészen másnap hajnalig. Igen sok íróval és bloggerrel lehet találkozni, hiszen kifejezetten sok beszélgetést lehet meghallgatni, ahol írók mesélnek műhelytitkaikról, köteteikről, érzéseikről.
Bővebben az Olvasás Éjszakájáról itt tudtok olvasni. ;-)


Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,
Fejfámra sötét lobogóul akaszd,
Én feljövök érte a síri világból
Az éj közepén, s oda leviszem azt,
Letörleni véle könyűimet érted,
Ki könnyeden elfeledéd hivedet,
S e szív sebeit bekötözni, ki téged
Még akkor is, ott is, örökre szeret!

Petőfi Sándor

Koltó, 1847. szeptember













Élményekben gazdag októbert és novembert Nektek! :)
Jó olvasást, izgalmas könyveket hozzá! ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése