2018. december 1.

Tél köszöntő

Eljött a naptári tél első napja, egy munkával megspékelt szombat. De legalább ma volt részem egy kis havazásban is.

Templomi csöndben,
Éjjeli ködben
Aszkéta-ágat zörrent a szél,
Valahol messze,
Csillag szemekre
Szürke ködfátylat borít a Tél.







A tél egyébként egy igen kedvelt évszakom, és nem csak azért, mert volt szerencsém a tél szinte legközepén születni, de csodálattal tölt el, ahogy nagy pelyhekben hullik a hó.

A tél köszöntését hadd kezdjem az őszi hónapok összesítésével.
Az Ősz köszöntő bejegyzésben felsoroltam tizenegy könyvet, amit mindenképpen szerettem volna elolvasni. Nos ezt olyan jól sikerült teljesítenem, hogy a tizenegy könyvből összesen negyvenhat lett.
Ennek oka pedig az, hogy november első felében hazautaztunk Anyukámhoz és Nagypapámhoz, ahol előszedtem gyermekkori kedvenc mesekönyveimet és elkezdtem őket olvasni. Valamint becsúszott még egy-két olyan regény a meghatározott tizenegy köteten túl, amelyeket kifejezetten érdekeltek.

Itt pedig olvashatjátok a könyvek listáját, melyeket sikerült az ősz folyamán elolvasnom:

A. M. Aranth: Oculus 🍁 Stephanie Perkins: Anna és a francia csók 🍁 Jay Asher: Tizenhárom okom volt… 🍁 Moskát Anita: Horgonyhely 🍁 Hestia Potter: Legendary – Lázadás 🍁 Cecelia Ahern: Utóirat: Szeretlek! 🍁 Ingrid Bredberg: Katrin professzor 🍁 Hugh Howey: Holston 🍁 Karinthy Ferenc: Budapesti ősz 🍁 Erich Kästner: A két Lotti 🍁 Hugh Howey: Megfelelő méret 🍁 Hugh Howey: Kivetve 🍁 Hugh Howey: A megoldás 🍁 Hugh Howey: A hajótörött 🍁 Agnes Albrecht: Emmelie und die Sternenspinner 🍁 Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái 🍁 Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül 🍁 Julia Donaldson: The Gruffalo 🍁 Julia Donaldson: The Gruffalo's Child 🍁 Julia Donaldson: Room on the Broom 🍁 Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek 🍁 Virginia Woolf: Orlando 🍁 Alan Moore: A teljes Watchmen 🍁 Petőfi Sándor: Anyám tyúkja 🍁 Móra Ferenc: Zengő ABC 🍁 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Az aranymadár 🍁 Ljuba Stíplová: Kisállatok esti meséje 🍁 Simon István: Mirza 🍁 Móra Ferenc: A didergő király 🍁 A kiskakas gyémánt félkrajcárja 🍁 Tatjana Makarova: Mese a bátor hangyáról 🍁 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Jancsi és Juliska 🍁 Farkas László: Sárkányvadászok kézikönyve 🍁 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Az erdei házikó 🍁 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Hófehérke 🍁 Lengyel Balázs: Mese a fehércsillagos sündisznóról 🍁 Kolozsvári Grandpierre Emil: A két kicsi bocs meg a róka 🍁 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: A Csizmás Kandúr 🍁 Lesznai Anna: A kis pillangó utazása Lesznán és a szomszédos Tündérországban 🍁 Mihail Pljackovszkij: Tücsök Tóbiás naplója 🍁 Gyárfás Endre: Ábécéskert 🍁 Szepes Mária: Pöttyös Panni 🍁 Anthony Lupatelli – Gyárfás Endre: Sportoló állatvilág 🍁 Akif Pirinçci: Francis 🍁 Böszörményi Gyula: Nász és téboly 🍁 Lara Adrian: Az éjfél fogságában

Értékeléseimet pedig ➡️ itt ⬅️ olvashatjátok a könyvekről. :)

A következő listában pedig azokat a köteteket sorolom fel, amelyek az ősszel gyarapították a könyvtáramat:

Lauren Beukes: Zoo City 🍂 Julia Donaldson: The Gruffalo 🍂 Julia Donaldson: The Gruffalo's Child 🍂 Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Märchen 🍂 Karine Giébel: Csak egy árnyék 🍂 Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk 🍂 Virginia Woolf: Orlando 🍂 Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái 🍂 Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül 🍂 Marissa Meyer: Heartless – Szívtelen 🍂 100 szóban Budapest 2018+ 🍂 Gion Nándor: Virágos katona 🍂 Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek 🍂 Neil Gaiman: Coraline 🍂 Hugh Howey: Holston 🍂 Hugh Howey: Megfelelő méret 🍂 Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán 🍂 Hugh Howey: Kivetve 🍂 Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban 🍂 Szerb Antal: Utas és holdvilág 🍂 Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója 🍂 Alan Moore: V mint vérbosszú 🍂 Mary Shelley: Frankenstein 🍂 Monika Feth: Az eperszedő 🍂 Hugh Howey: A hajótörött 🍂 Kylie Scott: Play – Futam 🍂 Lara Adrian: Az éjfél fogságában 🍂 Chuck Wendig: Vészmadarak 🍂 Gail Carriger: Soulless – Lélektelen

A legtöbb könyvet ajándékba kaptam Páromtól és Barátnőmtől, de van köztük olyan, amit molyos ajándékozós eseményre kaptam vagy rendelés mellé a kiadó ajándéka volt. Persze azért vásároltam is. ;-)

Túl a tetőkön,
Dárdás fenyőkön:
Zöld diadémon, pára lebeg,
Sűrű vadonban
Halkan, titokban,
Fenyő-óriások könnye pereg...
Néma a szikla,
Kristály patakja,
Jeges páncélban tompán zubog,
Mogorva ormon
Nincs rhododendron,
Csak sötét árnyak: Tantalusok.







Na de azért a téli hónapokra is vannak ám terveim.
Például az első az, hogy írjak egy normális tél köszöntő bejegyzést, mert hogy igazából fogalmam sincs, hogy mit érdemes egy ilyenbe leírni. :D Bocsi! :) Én ma élem meg a április elsejei Bolondok napját. Ez talán abból is látszott ma, hogy a mai munkanapon egyedül voltam az irodában a munkahelyemen és tartottam egy rögtönzött Queen koncertet telefonon keresztül. De az tuti, hogy én jól éreztem magam. :)

És természetesen vannak olvasós tervek is. Most is alapnak tíz könyvet határozok meg, de mivel indítottam egy olvasós kihívást a molyon, amit az Adventi naptár mintájára kell teljesíteni, ezért biztos, hogy több történetet fogok elfogyasztani ezekben a hónapokban is.
S íme az alaplistám: Alan Moore: V mint vérbosszú ❄️ Mary Shelley: Frankenstein ❄️ E. T. A. Hoffmann: Diótörő ❄️ Csip-Csup csodák – Te jó ég, összementem! ❄️ Peyo: A fekete törpök ❄️ Peyo: A Királytörp ❄️ Peyo: A varázstojás ❄️ Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk ❄️ Csokonai Vitéz Mihály: Lilla ❄️ Émile Zola: Nana
Kíváncsi vagyok, hogy milyen élménnyel zárom majd ezt a tízes listát. :)

Valamint tervezek egy Nyereményjátékot is a tél folyamán. Az biztos, hogy nem karácsonyi kiadásban, de ha minden igaz, akkor az Újév alkalmából összehozunk egyet! ;-)

Mélyen a völgyben,
Fűzfa berekben,
Néha, titokban zörren a szél,
S fent a magasban
Pára alakban
Halkan suhanó szellem: a Tél.

Wass Albert: Tél











Élményekben teli téli hónapokat Nektek! :)
Téged pedig, Tél, ezúton köszöntelek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése